2008-10-23 11:06:40

Nowa strona www

Zapraszamy do zapoznania się z nową stroną internetową

pozostałe aktualności


Zobacz

rzetelna_firma.jpg

Przepisy


Boczek z fasolą w sosie pomidorowym

40 dag surowego, chudego boczku
30 dag suchej fasoli
średnia cebula
łyżka mąki
5 dag przecieru pomidorowego
sól
liść bobkowy
ziele angielski

Obmytą fasolę namoczyć na noc i następnego dnia pogotować w tej samej wodzie. Boczek obmyć i włożyć do podgotowanej fasoli. Dodać ziele angielskie, liść bobkowy i powoli gotować do miękkości.

Sos

Pokroić w kostkę cebulę, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę , lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem z fasoli i zagotować. Boczek pokroić na porcje, dodać sos wymieszany z fasolą. Doprawić do smaku, zagotować. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Fasolaki

2 szklanki suchej fasoli
1 średniej wielkości ziemniak
2 cebule
2 jaja
tarta bułka lub sezam
natka pietruszki
przyprawy : majeranek, pieprz, sól

Fasolę (namoczyć dwie godziny wcześniej we wrzątku) ugotować. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na boczku. Ziemniaki , podsmażoną cebulę ,posiekaną pietruszkę, żółtko i jedno jajo dodać do fasoli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Każdą posmarować pianą z lekko ubitego białka i obtoczyć w tartej bułce lub sezamie. Bardzo ostrożnie kłaść łopatką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano. Podawać z surówkami i sosem pomidorowym lub grzybowym.

Sos ze świeżych pomidorów

750 g pomidorów
1 marchewki
2 duże cebule
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka do kawy mąki
20 g masła
tymianek
liść laurowy
natka pietruszki
sól
pieprz

Pomidory pokroić na ćwiartki, marchew, cebule w plastry. Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać. Pomidory, cebulę, marchew, czosnek, liść laurowy, tymianek i część natki dusić bez przykrycia na średnim ogniu około 45 min.
Uduszone jarzyny przetrzeć przez sito i przecier postawić ponownie na wolnym ogniu. Masło rozetrzeć z 1 łyżeczką mąki i powoli dodać do sosu. Mieszać drewnianą łyżką do zgęstnienia. Przed podaniem doprawić do smaku i dodać resztę posiekanej natki.

Placek z fasolą Ponidziak

Klub 4H "Zielona Drużyna"
przy Samorządowym Gimnazjum
w Nowym Korczynie

Ciasto na tartę:
Składniki:
15 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki wody
Masło drobno posiekać . Dodać mąkę, szczyptę soli , wodę i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Włożyć do wysmarowanej masłem formy do tart. Ciasto pokłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Masa fasolowa
Składniki:
Szklanka białej fasoli
2 cebule
kilka suszonych grzybów
8 dag ostrego żółtego sera
2 jaja
2 łyżki oliwy
majeranek , pieprz, sól

Opłukaną fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na 3 godz., po czym przecedzić, włożyć do garnka, wlać litr wody i ugotować. Miękką fasolę osączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Grzyby ugotować , osączyć i zemleć. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie i wraz z grzybami dodać do fasoli. Starannie wymieszać , dodając żółtko, starty ser, przyprawy, a na koniec pianę ubitą z białek.
Masę przełożyć na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Smacznego !
Przepis otrzymał I miejsce w etapie wojewódzkim i wyróżnienie
w etapie ogólnopolskim konkursu
"Polskie danie dla Europy, Młody mistrz wypieku"

Kapusta z fasolą

500 g kwaszonej kapusty
3-4 suszone grzyby
szklanka fasoli
średnia cebula
2 łyżki oleju lnianego
sól
pieprz

Namoczyć na noc fasolę w wodzie przegotowanej, ugotować w tej samej wodzie, dodając majeranek, sól , pieprz do smaku. Umyte i namoczone na noc grzyby zagotować, odcedzić. Kapustę drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrajane grzyby; ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Połowę miękkiej fasoli przetrzeć przez sito , połowę zostawić w całości. Dodać do kapusty. Wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować.

Klub 4 H
Zielona Drużyna
przy Samorządowym Gimnazjum
w Nowym Korczynie
Opiekun :
Izabela Andruszkiewicz

Naleśniki " Jasiak"
Ciasto naleśnikowe

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanki mleka
1 szklanki wody mineralnej "Buskowianka"
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli

Nadzienie

Składniki:
1 cebula
10 dag mięsa smażonego (filet z kurczaka , schab)
10 dag kabaczka
5 dag czerwonej fasoli
1 zielona papryka
5 dag żółtego tartego sera
sos pomidorowy
pieprz Cayenne
sól, papryka, przyprawa Maggi

Przygotować naleśniki:
Do miski wlać mleko i wodę mineralną, wbić jajko, wsypać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać , tak aby ciasto było jednolite. Dodać olej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie: Fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na trzy godziny, ugotować. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem i smażyć 5 minut. Dodać wcześniej usmażone kawałki mięsa, kawałki kabaczka oraz fasolę. Przyprawić. Smażyć jeszcze 10 minut. Dodać sos pomidorowy. Przygotowaną masą nadziewać naleśniki, zwijać w rulony i układać je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Przepis powstał we współpracy z Klubem 4H Samorządowego Gimnazjum w Nowym Korczynie. Przepis otrzymał II miejsce w etapie wojewódzkim konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo"