Fasolex - strona główna
O firmie
Oferta
Fasola
Kontakt
Oferta
Polish English
Fasola jest rośliną jednoroczną. Owocem fasoli jest strąk, w których mieści się od kilku do kilkunastu nasion w różnych barwach, niekiedy pstrych. W uprawie znajduje się około 20 gatunków i około 540 odmian, różniących się długością okresu wegetacji, barwą , smakiem, kształtem strąków i nasion.
 
 

"FASOLEX" S. JASIAK i S-ka Sp.J.
ul. Rzeźnicza 22,
28-136 Nowy Korczyn
tel.fax: 041 377 10 34
kom. 0502 288 471, 0604 190 277


"Lubośmy przyjęli wszystkich niemal krajów potrawy i Rusi, i Turków ,
i Szwedów , i Niemców, i Francuzów, i Anglików, i Włochów, i Hiszpanów, zachowaliśmy narodowość naszą , dajemy pierwszeństwo potrawom ojczystym"

Ł.Gołębiowski " Domy i dwory"

Gmina Nowy Korczyn leży u zbiegu Wisły i Nidy. Ma bardzo bogatą historię. Najstarszą miejscowością jest Stary Korczyn, którego początki sięgają XII wieku.
W Nowym Korczynie był zamek w którym przebywali Bolesław Wstydliwy ze swoją żoną Kingą , przyjeżdżali tu na wakacje król Władysław Jagiełło z królową Jadwigą.

Od zawsze zajmowano się tu rolnictwem , myślistwem i zbieractwem.
Z opisów pobytu w Nowym Korczynie Władysława Jagiełły z Jadwigą wiadomo co zakupiono na wieczerzę w dniu 27 sierpnia 1388r. Były to woły, wieprze, prosięta, gęsi , kurczęta, jaja, sery, chleb.

Od wieków wypiekano chleb biały i ciemny, wyrabiano masło ,śmietanę i sery. Serwowano piwo z własnych browarów. Na stołach zjawiały się ogromne ilości ryb. Na obiad podawano grzyby z pobliskich lasów , kaszę jaglaną. Na stołach królów znajdowały się gruszki, jabłka, śliwki, wiśnie. Często też podawano figi , rodzynki, suszone śliwki.

Chłopi odżywiali się skromnie wypiekając chleb, podpłomyki , gotując kasze, żur z mąki owsianej, bigos postny.

Zbierając przepisy na najstarsze potrawy naszej gminy, a zarazem Ponidzia zauważyliśmy, że potrawa charakterystyczna dla jednej miejscowości ,mogła być właściwie nieznana w drugiej. Typowymi potrawami na pewno jest chleb, podpłomyk , garus, postna kapusta, potrawy z ziemniaków i fasoli.
My jednak chcieliśmy wybrać potrawę najstarszą i taką która będzie wykonana z rośliny uprawianej u nas od bardzo dawna. Od dłuższego czasu zbieramy przepisy na potrawy z fasoli od mieszkańców naszej gminy.

Za jedną z najstarszych upraw na Ponidziu można uznać fasolę. O fasoli wiemy , że jest ona uprawiana tutaj prawdopodobnie już od XVI wieku. Fasolę Jaś karłowy ( nazywaną nowokorczyńską) zaczęto uprawiać na szeroką skalę w latach 70-tych XXw. W widłach Wisły i Nidy. Fasola jest rośliną ciepłolubną i bardzo wymagającą w stosunku do temperatury. W tej części Ponidzia występuje mikroklimat charakteryzujący się dłuższym niż w okolicznych obszarach okresem wegetacji, wyższymi średnimi temperaturami, szczególnie w miesiącach wiosennych. Warunki te sprzyjają uprawie fasoli Jaś . Mało jest obszarów w Polsce, gdzie urośnie i wyda plon.

W latach 80-tych XXw. Produkcja fasoli na terenie naszej gminy stała się głównym źródłem dochodów rolników.

Wydaje się , że fasola jest wciąż nie doceniana jako składnik diety. Ma dużo białka, jest jednym z bogatszych źródeł witamin z grupy B. Jest sycąca i może doskonale zastępować dania mięsne.

Potrawą charakterystyczną i według rozmów z naszymi dziadkami i rodzicami najstarszą z fasoli jest " Kapusta z fasolą". Dawniej chłopi idąc na cały dzień do pracy zabierali między innymi właśnie taką potrawę. Dawała im siłę do pracy.
Dawniej "Kapusta z fasolą" była podawana jako zwykły posiłek, dzisiaj co raz częściej występuje na Ponidziu jako potrawa wigilijna.

Chcemy biorąc udział w promowaniu produktów z fasoli promować nasz region. Proponujemy swój przepis: Naleśniki z fasolą.